Всъщност истинският автор на тази талантлива "реч" е колумнистката от Чикаго Трибюн Мери Смик (Mary Schmich) , 1 юни 1997. Преди повече от 7 години нейната творба взриви интернет пространството като подписана от Кърт Вонегът. Придобила размаха на легенда, тази хипермедийна шега, се сблъсква с гнева на високопоставените кръгове: може ли така адресирано ("мажете се с плажно масло!"), обръщението да бъде свързано с авторитетния високотехнологичен випуск на Масачузетския университет'97. Мис Смик е невинна жертва и пуска в изданието си опровержение и коментар по него. Очаквайте още по случая в gapVizia.org.
Но първо вижте
МАЖЕТЕ СЕ С ПЛАЖНО МАСЛО


Дами и господа от Випуск'97: Мажете се с плажно масло.

Бих искал да ви предложа само един скромен подарък за бъдещето и той е плажното масло.

Ползата от плажното масло в дългосрочна перспектива е доказана от науката, докато останалите ми съвети са на основата на собствения ми криволичещ житейски опит. Ето я и рецептата:


Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност, няма значение!
Няма да разберете силата и красотата на младостта си, докато те не избледнеят, повярвайте ми!
След 20 години вие ще разглеждате старите си снимки и ще си спомняте, без да можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. Не сте били толкова дебели, колкото сте си мислили.

Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че ефектът e като опитът да решиш уравнение по алгебра чрез джвакането на дъвка. Истинските ви проблеми в живота ще бъдат неща, които никога на са ви идвали наум, едни такива - дето ви замайват към 16:00 в някои безделен вторник.

Всеки ден правете нещо, което ви плаши.

Пейте.

Не бъдете безотговорни с човешките сърца на другите. Не търпете хора, които са безсърдечни към вас.

Чистете си зъбите с конец.

Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас.

Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.

Протягайте се.

Не се обвинявайте, ако не знаете какво искате от живота. Повечето интересни хора, които познавам, не знаеха на 22 какво искат от живота. Най-интересните от тях - на 40, още не знаят.

Поемайте по много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват, когато си отидат.

Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще се разведете на 40, може би ще празнувате 75-ата годишнина от сватбата, танцувайки патешкия танц. Каквото и да стане, нито се признавайте, нито пък се съдете прекалено много. Половината от нещата, които сте избирали, ще се окажат шанс. Така е и при всеки.

Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от тялото си или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога сте притежавали.

Танцувайте, даже и да няма къде другаде освен в хола.

Четете указанията, даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате ужасно.

Опознайте родителите си. Някои ден те ще си отидат завинаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най–добрата връзка с миналото ви и са хората, които с най–голяма вероятност ще ви останат верни и в бъдеще.

Разберете, че приятелите идват и си отиват, но се дръжте за малцината ценни от тях. Работете здраво, за да скъсите разстоянията в географията и начина на живот, защото - колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.

Поживейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил суров човек.

Поживейте в Северна Каролина, но я напуснете преди да ви изнежи.

Пътувайте.

Приемете някои неотменни истини. Цените ще се повишават. Политиците ще се натягат. Вие, също, ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците - благородни, а децата са уважавали по-възрастните. Уважавайте по-големите от вас.

Не очаквайте някой да ви помага. Може би ще имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога няма да знаете, кога кранчето ще спре.

Не си играйте твърде много с косата си, защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда на 85.

Внимавайте чии съвети ще приемете, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават.

Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, пребоядисване на грозните му части и преработване за по-висока стойност, отколкото те струват.

Но, имайте ми вяра, за плажното масло.