www.gapVizia.org


 
  Събитие  
 Международния трансилвански 
 фестивал в Клуш 


>>>>>


 Un long dimanche de fiancailles/ 
 Най-дългият годеж 


премиерна драма >>>>>
 RAY/ РЕЙ 

мюзикъл >>>>>
 Non ti muovere/ Не мърдай 

премиерна драма >>>>>
 Bridget Jones: The edge of reason/ 
 Бриджит Джоунс 2: На ръба на разума 


премиерна комедия >>>>>
 GARDEN STATE/ Гардън Стейт 

премиерна романтична комедия >>>>>
 Descongelate!/ К'во ти пука! 

премиерна комедия >>>>>
Goldie e първата продуцирана звезда на drum’n’bass/jungle музиката >>>>>  Кино_Синопсис 

APPLESEED >>>>>
 Кино_Синопсис 

LES CHORISTES >>>>>
 Кино_Синопсис 

COACH CARTER >>>>>
 Кино_Синопсис 

ELEKTRA >>>>>
 Кино_Синопсис 

RACING STRIPES >>>>>
 

 

 Юлия Григорова 
 Публикувано на 02/04/05 
 Със съдействието на организаторите 
 на Международния трансилвански 
 фестивал в Клуш www.tiff.ro 

В румънския Клуш за пореден път се организира международен филмов фестивал, част от веригата на Централно и Източноевропейския фестивален алианс, който ще се проведе от 27 май до 5 юни 2005. При откриването на събитието гостите ще видят корейския "Старото момче" OLD BOY, който бе награден като голяма изненада с Голямата награда на Кан 2004. За младите зрели хора, които се трудят в сферата на киноиндустрията, е важно да се стягат с билети и акредитация за фестивала, тъй като за творци тя приключи вчера, но за критици, гости и журналисти - срокът е 15 април 2005. Сред личностите на Клушкото събитие ще са немската актриса Александра Мария Лара, родена в Румъния; британският продуцент Кейт Грифитс; артистичният директор на Белградския филмов фестивал Миролюб Вукович. Това са първите хора, потвърдили участието си в Международното жури на Клуш, които ще присъждат трофея му на заслужилия щастливец. От чуждестранните гости се очаква да пристигне шведският режисьор Лукас Мудисон и известният актьор Омар Шериф.

В секцията "Супернова" на фестивала ще видите победител от наградите "Гоя" за 2004 - испанският "Вземи очите ми" TAKE MY EYES ; британският LAYER CAKE, представящ в цялото си великолепие Даниел Крег. Секцията от филмите на ужаса, наричаща се "Сенки", ще представи напрегнатия трилър "Машинистът", както и Наоми Уотс от 2002 с THE RING 2.

Румънският "Смъртта на мистър Лазареску" на Кристи Пюи е едно от родните заглавия, които ще дефилират в дните на националното им кино. Същественото, че той е посветен на фестивала в Клуш. Тук за първи път ще е и жури на ФИПРЕССИ, като ще присъди награди сред 10 филма, които не са участвали в други международни фестивали.

Рой Андерсон и Алехандро Аменабар са двама от режисьорите, които са удостоени за секцията "3X3". Последният филм на Аменабар, победителят на наградите на Оскар за най-добър чуждестранен филм MAR ADENTRO, ще бъде прожектиран заедно с още два негови филма TESIS и ABRE LOS OJOS.

Зрители и гости ще се радват на откритите прожекции, събитие, което пожъна голям успех миналата година. Специална вечер е посветена на големия хит на Берлинския филмов фестивал "Поколение: Изгубени и намерени", който българските почитатели вече успяха да видят и на София Филм Фест 2005. Шестимата режисьори, правили филма, се очакват да пристигнат. Сред тях вероятно ще е и българката Надежда Косева. "Поколение: Изгубени и намерени" е калейдоскоп от драматични миниатюри, изследващи емоционалната връзка на поколението, изживяло прехода от посткомунистическите страни. Тук ще е и Николай Никитин, инициаторът на Проекта.

Хайде да бъдем дигитални! Let's go digital! е ново събитие в рамките на фестивала, което трябва да избере 15 млади аматьори от цяла Румъния, които да се научат да използват дигиталната камера, видеотехниките и базовата технологична информация. Уъркшопът ще е под шефството на Карл Шонфелд Carl Schonfeld от британската програма Raindance.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Юлия Григорова
 Публикувано на 06/03/05 

Гейтсхед.

Албумът на Папазов "Панаир" беше предложен за номиниране от българската редакция на БиБиСи.

Наградите отразяват вм различните си категории както музикалното разнообразие на отделните географски районина света, така и съвременните тенденции в развитието на фолк музиката.

Наградата на публиката е считана за една от най-авторитетните, тъй като за нея гласуват хора от цял свят на уебсайта на БиБиСи, както и по телефона.

В събота вечер Ива Папазов свири на големия концерт на спечелилите годишните награди на БиБиСи в английския град Гейтсхед.

Сред останалите изпълнители, появили се на сцената на футуристичната зала, проектирана от известния британски архитект Норман Фостър, бяха и групата "Тинариуен" (награда в категория "Африка"), "Ласа" (награда за категория "Америка"), "Ампараноя" (награда за категория "Европа") и Юсум Дур (награда в категория "Албум на годината").

Концертът на спечелилите наградите на БиБиСи за уърлд мюзик ще бъде излъчен от националните телевизии на близо 30 страни, в това число и България.
Иво Папзов – Ибряма спечели наградата на публиката на Би Би Си, която е част от престижните награди на британската медийна корпорация за световна музика. Това съобщи на сайта си българската редакция на Би Би Си, която номинира Папзов. Новият албум на известния български музикант “Панаир” се състезаваше в категория Европа заедно с два испански състава. Номинациите за наградите на Би Би Си се определят от делегатите на Международния форум за традиционна и съвременна фолк музика, като във всяка категория могат ад бъдат посочени само по 4 албума. Наградата на публиката е считана за една от най-авторитетните, тъй като за нея гласуват хора от цял свят на уебсайта на Би Би Си, както и по телефона. Тази вечер Папазов свири на големия концерт на спечелилите годишните награди в английския град Гейтсхед. Концертът ще бъде излъчен от националните телевизии на близо 30 страни, в това число и България, съобщи българската редакция на Би Би Си.
Информацията е на БНР.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

RAY/ РЕЙ
мюзикъл

САЩ, 2005
предпремиера
Режисьор: Тейлър Хакфорд
Сценарий: Тейлър Хакфорд, Джеймс Л. Уайт
С участието на: Джейми Фокс, Кери Уошингтън, Реджайна Кинг, Клифтън Пауъл

"Рей" като Рей Чарлс, разбира се. Поредният голям биографичен филм ще се завърти по българските кина тъкмо навреме - малко след раздаването на Златните глобуси - с награда за Джейми Фокс за главна мъжка роля в мюзикъл, и малко преди Оскарите - с цели шест номинации. Суматохата около филма не е никак случайна - погледнете снимките и ще се сетите за поне две причини - самият Рей Чарлс (първа) и Джейми Фокс като Рей Чарлс (втора). При това приликата между актьора и легендарния музикант далеч не е само на ниво физика. Маниерите, осанката, усмивката, емоцията на Фокс, докато пее (е, не наистина) и свири на пианото (съвсем наистина) - всичко съвпада до милиметър. Отдаденият на ролята актьор дори носил специални протези по време на снимките, които го оставяли в пълен мрак за по 14 часа на ден! Изобщо Джейми Фокс извади тежкия арсенал и на Оскарите ще очаква със свито сърце съобщаването на победителя не само за главна (за "Рей"), но и за второстепенна мъжка роля (за "Съучастникът"). Но да се върнем към големия герой на филма - бедното цветнокожо момче от малък град във Флорида, което се превръща в идол на Америка, в изключителен музикант, преминал буквално през всички жанрове на популярната музика - преобразявайки ги. Рей Чарлс е човекът, който смесва госпъла и ар-ен-би музиката, популяризира джаза, облагородява кънтрито, измисля соула, има пръст дори в развитието на рокендрола и т.н. и т.н. Зрението си загубва на 7 години, малко след смъртта на брат му - инцидент, който никога не престава да бъде фактор в емоционалния му живот. На 17 съвсем сам се качва на един автобус и заминава за Сиатъл, да прави музика. Оттам започва славата му, а с нея - и все по-силната му страст към жените и наркотиците. Всичко това и още много ще видите и чуете в "Рей", режисиран от Тейлър Хакфорд, чиято идея да филмира живота на Рей Чарлс престоява близо две десетилетия преди да бъде осъществена, защото така и не се намира продуцентска компания, която да рискува парите си в подобна продукция. Заснет като независим филм, Рей се сдобива със солиден разпространител чак когато е в готово състояние - малко преди смъртта на Рей Чарлс (10 юни 2004). И за да сте напълно спокойни за акуратността в работата с материала - музикантът бил добре запознат със сценария от копие, написано специално за него на Брайлово писмо.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

Un long dimanche de fiancailles/ Най-дългият годеж
премиерна драма

Франция/ САЩ, 2004 година, 134 минути
Режисьор: Жан-Пиер Жьоне
Сценарий: Жан-Пиер Жьоне, Гийом Лоран по едноименния роман на Себастиен Жаприсо
С участието на: Одри Тоту, Гаспар Юлиел, Джоуди Фостър и др.

След невероятния успех на Амели Пулен, Одри Тоту и Жан-Пиер Жьоне идват с втория си филмов бум, един истински деликатесен филм в стила на режисьора - мил, остроумен и адски красив. Визията е възхитителна, с невероятни цветове. Филмът е високобюджетен, Worner Bros. са с 35% участие във финансирането, благодарение на което са включени и нови технологии. В Най-дългият годеж историята е за любов по време на война. Към края на Първата световна война очарователно младо момиче изпраща любимия си на фронта и когато пристига известие за смъртта му, тя не иска да повярва, че е мъртъв и започва издирването му. Дали той наистина е жив? Гледайте филма, за да разберете отговора на този въпрос.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

Bridget Jones: The edge of reason/ Бриджит Джоунс 2: На ръба на разума
премиерна комедия

Великобритания / Франция / Гернамия / Ирландия / САЩ, 2004, 108'
Режисьор: Бийбън Кидрон
по романа на Хелън Фийлдинг
С: Рене Зелуегър, Колин Фърт, Хю Грант, Джим Броудбънт, Хасинда Барет

За всички почитатели на романите на Хелън Фийлдинг, екранизацията на дневниците на Бриджит Джоунс си е чиста проба допинг без странични ефекти. Важното е, че забавлението продължава, благодарение най-вече на Рене Зелуегър, както и на Хю Грант (неговата партия дори е изкуствено надута, заради интереса към героя му). Абсолютно безстрашно Зелуегър отново се подложи на масирано загрозяване, качи безсрамно количество килограми и позволи лицето и косата й да изглеждат сякаш е прекарала зимата на открито в някоя ера преди изобретяването на шампоаните за обем и кремовете. И цялото това жертвоприношение - за да влезе пак в "убийствените", широко скроени тоалети на болезнено критичната към външния (и вътрешния) си вид експанзивна блондинка Бриджит Джоунс. А тя вече е нов човек. Е, продължава да носи онези гигантски гащи-страстоубийки, да се движи като голямо странно пиле и да изпада в най-некомфортните възможни ситуации. Но вече точно 6 седмици Бриджит Джоунс държи в меките си обятия своя принц - красивият, но сдържан адвокат Марк Дарси (Колин Фърт), с когото практикуват невероятен секс по няколко пъти на ден. Те се обичат. Или поне така си мисли тя, преди в неспокойното й същество да се прокрадне съмнението. За капак една дългокрака госпожичка гледа влюбено насам-натам около Дарси. Появява се и неспасяемият плейбой Даниел Кливър (Хю Грант, с модни дрешки, палава прическа и шоколадов тен). Положението се затяга. Парашутизъм, ски, Тайланд, затвор, кокаин. Бриджит Джоунс е на ръба, няма шега. Всъщност... има една голяма лоша шега, която ни изиграва самия филм - нашата мила героиня вече не е привлекателна! От пухкава, но чаровна влюбена жена, тя се е превърнала в истински неугледна дебеланка, която не знае как да задържи любовта. Но и за това има лек - когато ни дойде в повече се сещаме, че всъщност наблюдаваме ослепителната в истинските си форми Рене Зелуегър. А тя просто не може да бъде отблъскваща. Между другото, очаквайте я скоро и като Дженис Джоплин - отново "маскирана".

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

Non ti muovere/ Не мърдай
премиерна драма

Италия / Испания / Великобритания, 2004, 125’
Режисьор: Серджо Кастелито
Сценарий: Маргарет Мацантини по едноименния й роман, Серджо Кастелито
С: Пенелопе Крус, Серджо Кастелито, Клаудия Герини

Страстен, мокър и мръсен разказ за една извънбрачна връзка, започнала почти с изнасилване, преминала към сурова интимност и закована в спомените на мъжа вече 16 години. За събитията научаваме чрез умели подскоци назад във времето. Независимо че понякога не разбираме къде точно се намираме, постепенно всичко се сглобява в едно болезнено цяло през призмата на определено мъжка чувствителност. Странно или не, филмът е заснет по роман, писан от жена - Маргарет Мацантини, съпругата на режисьора Серджо Кастелито. Самият той пък жонглира ловко със задачите си в и извън кадър, изпълнявайки и главната мъжка роля, като е помогнал и за сценария. Засенчен е обаче от Пенелопе Крус в цялата й грозота. Да, няма грешка - красивата испанка претърпява физическа и психологическа трансформация. Под митичното име Италия, Пенелопе тук е нещо като грешната мадона, с долнопробни дрехи, лош грим и гигантски очи, които побират цялата мъка и сила на света. Италия среща случайно уважавания лекар Тимотео и приема пасивно сексуалната му агресия, докато зад нея се покаже оголена нежността му. Между двамата избухва неистова и неограничена от изкуствените мерки и теглилки на "обществения морал" любов. Но скоро прекрасната жена, която е съпруга на Тимотео (Клаудия Герини) забременява. Италия също. Не бързайте обаче да осъдите мелодраматичния момент, защото филмът стилно го надскача доста високо. Толкова, че печели в Италия над 8 милиона евро, което не се е случвало от незапомнени времена. Особено с "арт кино" продукт, както мнозина ще определят филма. Защото е от висока европейска класа.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

Descongelate!/ К'во ти пука!
премиерна комедия

Испания, 2003, 98'
Режисьори и сценаристи: Дуня Аясо, Феликс Сабросо
Продуценти: Педро Алмодовар, Аугустин Алмодовар
С: Пепон Нието, Кандела Пеня, Лолес Леон, Рубен Очандиано, Хосе Егидо, Оскар Хаенада, Пилар Кастро

Комедия от грешки, в която се забъркват неуспял комедиен актьор, нафукан млад режисьор и неговият строг продуцент, жената, майката, братът и въобще цялата улица съседи. Има труп в банята, но вие се успокойте и най-важното – в никакъв случай не викайте полиция! И гледайте с кеф!

<<< събития

<<<<< назад

 

 Таня Люцканова
 Публикувано на 14/02/05 

GARDEN STATE/ Гардън Стейт
премиерна романтична комедия

САЩ, 2004, 109'
Режисьор и сценарист: Зак Браф
С: Зак Браф, Йън Холм, Рон Лайман, Метъд Ман, Натали Портман, Питър Сарсгаард

Независимо американско кино с номинация на фестивала "Sundance". Куражът едновременно да напише сценария, да режисира филма и изиграе главната роля е от страна на 30-годишния Зак Браф, който е направил лека автобиографична комедия, пълна с особняци, объркани настроения и мили мигове. От всичко това лъха и малко носталгия. Начинаещият актьор Андрю се завръща в бащината къща за погребението на майка си и, разбира се, намира там старите си познайници от училище, които са станали още по-странни по пътя към порастването. Андрю също не е от най-обикновените младежи (възраст по сценарий - 26) - от години е на антидепресанти и още не е надвил страховете си от татко, които вече почти десетилетие не се поддават на унищожение чрез големи разстояния и липса на всякакъв физически контакт. Така или иначе Андрю отново е в Гардън Стейт, родният градец в Ню Джързи и, откъсвайки се от големия разблуден град (Ел Ей в случая), си дава малко време, за да сложи ред в мислите си. И както се случва, точно когато не търсиш - най-много да намериш любовта - Андрю среща Сам, хронична лъжкиня с епилепсия, която е луда поне колкото него. За ролята на Сам, Браф от самото начало искал Натали Портман, но не очаквал тя да се съгласи. Тя обаче приема, така че, ако ви е любопитно да видите в бързо-говоряща и усилено жестикулираща версия красивата принцеса Амидала (която тъкмо взе и първия си "Златен глобус" - за "Отблизо"), грабвайте половинката и право към Гардън Стейт. Да, да, романтична комедия е, няма страшно.

<<< събития

<<<<< назад

 

 Виктор Гергински
 Публикувано на 14/01/05 

Goldie e първата продуцирана звезда на drum’n’bass/jungle музиката, като той се превъща и в най-добрия й посланик. Роден през 1966 в Клифърд Прайс, Уолсол, Англия. Той превръща d’n’b музиката в начин за изразяване, разграничаващ го от общото название – techno. Със своята златна усмивка (всичките му зъби са златни) и с фриволното си поведение, Goldie се явява като контрапункт на останалите, скучни DJ в началото на 90-те години. Изключителната му музика, плод на сътрудничество с хора като Rob Playford и Optical плюс, невъобразимият му външен вид поставят Goldie класи пред всички останали. Така Великобритания се сдобива със своето момче, дошло от гетата и имащо точната визия за своя произход, за разлика от повечето напудрени американски хип-хоп звезди.

Посредством своята приятелка DJ Kemistry, Goldie започва да се движи с известните на изгряващата тогава d’n’b сцена Dego и Mark Mac. Покрай приятелството си с тях Goldie научава много и дебютира през 1992 в техния label Reinforced Records с името Metalheadz и синглите Killermuffin и Menace. На следващата година той нахлува и на jungle сцената с парчето Terminator. Tова парче ясно очертава ямата межу популярната rave музика и the dark side underground beats. По-късно дебютното име Мetalheadz дава началото на цял label, под който личат имената на изпълнители като Photek, Doc Scott, Dillinja, Source Direct, Peshay, J Majik, Alex Reece, Lemon D и Optical.

Произведения като Angel, както и re-mix-и за 4 Hero издигат авторитета на Goldie до най-високо ниво и му осигуряват договор с London Records през 1995. Първият сингъл на Goldie, създаден за голям label е Тimeless, който дава името и неговия първи албум, излязъл на пазара през месец август. Известността му добива нови и по-големи измерения през 1996, когато на концерт с Bjork между двамата явно съществува интимна връзка. През 1998 Goldie се завръща с викокачествено продължение на своя първи албум – SaturnzReturn, който може да бъде наречен просто епопея, разположена на два диска, включващ парчето Mother, което счупи “60-минутната бариера”. По-късно през същата година Goldie се връща към underground корените си с Ring of Saturn EP, като миксира в албума INCredible, компилиран от Ovum. Той се завръща в България шест години след първото си гостуване в рамките на турнето Metalheаdz 10th Anniversary Tour за да представи най-новия албум MDZ04. Партито ще се състои на 04.02.05 в клуб Спартакус от 23 часа, цена на билета 20 лева.

<<< събития

<<<<< назад

APPLESEED

Анимиран филм, чийто режисьор е Шинджи Арамаки, и е базиран на манга – комикса на Масамуне Широ. Сценарият се развива в бъдещето, когато хората и клонингите са се превърнали в почти неотличаеми едни от други. Премиера на 14/01/05/NY

<<< събития

<<<<< назад

LES CHORISTES

Драмата, на Кристоф Баратие разкрива отношенията в строг пансион в следвоенна Франция, където учениците започват да си позволяват да отговарят на новият си учител по музика. Премиера на 14/01/05/NY

<<< събития

<<<<< назад

COACH CARTER

Самюел Л. Джексън влиза в ролята на местен баскетболен треньор, които порицава целият си непобеден дотогава отбор заради невзрачно представяне на мач. Режисьор: Томас Картър, премиера на 14/01/05/NY

<<< събития

<<<<< назад

ELEKTRA

Филм, посветен на бойните изкуства. Главната роля е в изпълнение на Дженифър Гарнър, режисьор е Роб Бауман.

<<< събития

<<<<< назад

RACING STRIPES

Изключителна фамилна драма, комбинираща в себе си анимация и жива картина, описваща стремежа на една осиновена зебра, която мечтае да се превърне в състезателен кон. Филмът е озвучен от Франки Мунис, Дъстин Хофман и Снууп Дог. Премиера на 14/01/05/NY

<<< събития

<<<<< назад
 

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria