Help me if you can!!!    Спасете в. "Кутура"!!!  

www.gapVizia.org


 
 С малко пари от моите приятели 
 (Акция за подпомагане на в. "Култура") 
 Александър Кьосев 
 21 март 2005  

Читателю, друг път го увъртам. Сега ще го карам направо: искам да ти кажа няколко прости неща. В."Култура" го е загазил. Ако нещо не се направи, той си отива. Второто: затова група приятели решихме да помогнем и да поканим и други да помогнат - финансово. Каним и теб.

Това ще бъде лична помощ. Писна ни от спонсори, донори и фондации, дето имат приоритети, отбиват си от данъци, правят си имидж. Ние имидж си имаме, приоритети си нямаме, а не си отбиваме нищо - нито данъци, нито даже и военната служба.

Струва ни се редно тъкмо тези - т.е. ние - които четем вестника да направим нещо. Ти четеш ли го?

Чувам как казваш: добре де, какво като си отива? Не е ли редно и правилно, не е ли пазарен категоричен импратив, който не може да се продава, да си отиде?

Ех, читателю, гласовете ти чувам (тия дето са ти в главата). Правилно, така е, и ние ще си отидем, и Родоският колос рухна, арамейският език беше забравен, и Близнаците ги гръмнаха.

Но все пак има нещо жалко.

Жалко.

Думата има няколко значения и всички те са валидни в нашия случай. Първото значение е, че както е тръгнало, нещата от българския живот, които и без това са си мизерни, бедни и отблъскващо мърляви, ще станат двойно по-бедни, мизерни и отблъскващо мърляви. Като душата на фолк-звезда, като сиво-цветните софийски улици и културата на движение по тях. Даже по-лошо ще стане, с отенък на гадно - защото сред нищетета и мизeрrята по улиците на културата с победен чалга блясък в очите ще се реят безпрепятствено културтрегери като Кеворк, мислители като Батето, моралисти като Доктора, ще дефилират безалтернативни creators, дизайнерски оформени новобогаташи и life style мутри, които ще ви обясняват за "Бунта на масите", и как "изкуствоведи са скараха за Мунк" (виж вчера във в. "Сега") .

Ще бъде глад и скърцане със зъби.

(Интересна работа, когато пазарът се напълни с луксозни стоки, когато консуматорът се изтънчи да смуче само италиански билков оцет, да мирише кюрасо и да зобва фрукти от Океания, от културата изчезна истинският лукс. По времето на соца само се бяхме докоснали до него и се наивно се надявахме, че той, по Вим Вендерс, ще дойде на крилете на демокрацията. Дойде обаче Ники Кънчев и Бон апети! ).

Второто значение идва от жалеене, жалба. Много са тези, които в българската култура са жалеели, много са чернеели - кой за младост, кой за свойте листи, кой - за първо либе, кой за вестници и писания. През 1848 г. Константин Фотинов, създателят на българската журналистика се оплаква: А камо им (на българите) художествени списания... които са на человека повече потребни нежели хлябат? Петдесет години след него д-р Кръстев праща жални открити писма до своите читатели, молейки ги да си платят абонаментите за вече получените списания...

Ние жалеем по техен пример. Плачем и се провикваме: за нас още "Култура" е гора зелена и вода студена, либе и първа младост ... Защото помним, как в "Култура" се блясна лятото, в което танцуваха с перото мнозина таланти, притъмня есента на разни културни патриарси, отекна зимата на нашето недоволство.

Третото значение: жална ти майка, бъдещ читателю. В този страна онова, което си отива, не се връща. Nevermore. Бях веднъж в Лондон, мой приятел ме разведе по тамошни клубове: каза, ще ти покажа един лош, един хубав и едно много хубав. Лошият го разпознах, моряци играеха канадска борба и разливаха бира на триците по пода, но разликата между просто хубавия и хубавия във всяко едно отношение, признавам, ми убегна. Лондончанинът се обиди, вика: единият е на само на сто години, а другият е на деветстотин! За сравнение с английските кръчми: най-важните български списания са издържали дор до двайсет години, "Мисъл" - 15, "Везни" - 2 , "Златорог" 23, "Хиперион" - 9, "Изкуство и критика" - 5. После на разни ентусиасти им хрумва да ги възстановяват - "Българска мисъл","Нов Златорог","Нов Хипиреон" - но и реставрациите такива, траят от ден до пладне.

Четвъртото значение, най-скучното: замесени са, както очакваш, жалки, нищожни личности. Абрашевци. Каква му е на него "Култура"? Преди да си отиде, музикословесният министър е продал прочутото здание, в което се помещава вестника, и вчера млади, яки културтретери са предупредили, че ще му изнесат културите. Ех!

Петото: няма на кой да се жалваме, пък и не искаме. Искаме сами и с помощта на нашите приятели да направим нещо. Punks not dead, читателите на в."Култура" - също. За пънкари и читатели от чужбина: банковата сметка е в карето на вестника, поне докато го има самия вестник.

Нейсе, стига толкова.

Читателю, ако си и Почитател на този вестник, ела. Помогни. И смъртта ще остане без царство. Иначе вечно ще жалееш.

Ден: вторник, 22 март. Час - 18.00. Място "Червената къща", ул.Любен Каравелов, номер 15.

P.S Вземи си душата и портмонето, друго не.

© Copyright Mediapool

 

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria