Това е специална подстраница, посветена на трансграничната чувствителност по въпросите на СПИН  

www.gapVizia.org


 

Нулева чувствителност

  Юлия Григорова  
  julia.grigorova@gapvizia.org  

Според доклад на Световната банка, готов още от преди години, в Хърватия, България и Румъния заболелите от СПИН и носителите на вируса са над 15 000 души. Пандемията със заболелите деца от СПИН в началото на 80-те години в Румъния е истинска трагедия за региона, както и за целия свят. Тяхната инфекция е била открита през пневмотичния синдром, който сигнализира за болестта. Оцелелите са вече на границата на сексуалното узряване, което поставя в рискова ситуация всички държави в региона. Трансграничната чувствителност към жестокия проблем обаче е повече от нулева!

Стотици граждански организации в национален план си заравят главата в пясъка и сякаш не им пука за драмата в съседна държава, коалиция "Анти-СПИН" днес отново ще излезе с дежурните си за всеки 1 декември инициативи, без да промълви какво става отвъд границите ни. Медиите, включително и нашата, предлагат послания за готовността на целия свят да се изправим срещу чумата на века, но как? Ако статистиката, която огласяваме сега, не стане достояния на правителствата на всички държави в Югоизточна държава, и не ангажира медиите и гражданите им, ще бъде твърде късно да се създаде разумна превенция. Нейните синоними са: обич към страдащите от болестта, разбиране към серопозитивните и усещане за една цялост, когато става дума за междудържавни граници.


  Статистиката до 00:15 направиха  
  Юлия Григорова, Емилия Цянкова и Нуртен Софу-Кючукова  

5383 деца са болни и HIV позитивни. Данните са от доклада на Световната банка от 11.02.2003. Страната е Румъния - Европа. Още през 1992 група студенти алармират за застрашаваща СПИН епидемия в Румъния. През 1996 международната организация за борба със СПИН прави връзка с Министерството на здравето и семейството в Румъния, но за първи път на 26.08.1998 CNN огласява пред световната общественост тревожния факт - пандемия на СПИН в Румъния. Това надхвърля случаите в цяла Европа. Повечето от децата са заразени в резултат на лоша хигиена в болниците и медицинска небрежност. Епидемията се разраства в периода 1988 - 1990. Петдесет на сто от заразените по това време са деца между 6 и 10 годишна възраст, изоставени от родителите си, извънбрачни и сираци, които живеят и се отглеждат в социални домове. Втората вълна на епидемията е обявена като следствие на вертикално заразяване - майка-дете, майка-дете. Създава се национална комисия за борба със СПИН. Тя работи в тясно сътрудничество с Международната банка за развитие и Министерството на здравето и семейството в Румъния. На 06.04.2001 в Констанца започва работа Румъно-Американски център за отглеждане и лечение на деца, болни от СПИН. В резултат на неговата дейност смъртността е намаляла с 15 на сто. Независимо от това няма официална оценка за истинския брой на лицата с HIV+AIDS. Предполага се, че реалната цифра надвишава с 5 до 10 пъти официалните данни. И днес в Румъния все още 80 но сто от всички болни и HIV позитивни са деца. Голяма част от тях са навлезли в активна сексуална възраст.


Всяка година през третата неделя от май се отбелязва Международният ден в памет на жертвите от СПИН. Този ден е повод хората от различни общности по света да заговорят за опасността от СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 в Сан Франциско и в Ню Йорк като възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем и ангажиране на общностите в борбата срещу Чумата на века. Трябва да накараме хората навсякъде по света да разберат, че опасността от СПИН не е преминала и този проблем е заплаха за цяло едно поколение, за цяла една цивилизация, казва Кофи Анан, генералният секретар на ООН. Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Световната здравна организация в края на 2003 37 000 000 възрастни и 2 500 000 деца живеят със СПИН инфекция. От началото на епидемията досега са починали 30 000 000 души. През 2003 с HIV са се заразили нови 5 000 000 души. В България до днес официално са регистрирани приблизително 570 HIV позитивни, като 115 от тях вече са развили заболяването. Анализът на данните показва, че 68 на сто от общо регистрираните са мъже и 32 на сто - жени. Около 70 на сто от общо регистрираните лица са във възрастовата група 20-39 години.

продължи


- назад -

BG     US

  Начало   За нас   Контакти   Абонирай се   Посети сайт   PR/Bulgaria