www.gapVizia.org


 
   Накратко
  Подборка на новините до 12:30  
   Емилия Цанкова   


 
изгрев
4:53

залез
20:24


Белград
[Белград] Службата за борба с организираната престъпност на Сърбия е информирала българските власти, че се подготвя атентат срещу генерал Бойко Борисов, пише днес сръбският вестник "Глас явности". Сръбската разузнавателна служба е проследила информацията за покушението срещу генерал Борисов. Българската полиция е потвърдила, че съществуват сигнали за планирано нападение. Сигналът за подготвяното покушение срещу генерала е получен в българско задгранично представителство, научи Агенция Фокус. Информацията е била предоставена на официален представител на българската разузнавателна служба /НРС/ от партньорска разузнавателна служба. За случая вече са предупредени нашите държавни институции. Като причина за подготвяния атентат се посочват успешните действия на българската полиция през последната година, които засегнаха организирани престъпни групи от бивша Югославия. От МВР в Белград засега отказаха да коментират.

<    ^   гето  

 
изгрев
5:25

залез
20:50


Монтана
[Монтана] След интензивните валежи през последните дни, язовирите в монтанските села Комощица, Стубел и Мартиново преливат, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита". Останалите водоеми са пълни между 80 и 100 на сто от капацитета си. Водата в язовир "Огоста" е на 8 метра под преливника. Повишеното ниво на реката в момента е заради работата на ВЕЦ "Огоста", обясниха от "Напоителни системи". В момента по 20 кубика вода в секунда се изпускат от язовира. По-пълноводна от нормалното за сезона е река Ботуня, която е заляла част от стадиона в село Охрид, съобщи кметът на община Бойчиновци Стефчо Георгиев, съобщава местният вестник "Конкурент".

<    ^   гето  

 
изгрев
4:54

залез
20:53


Виена
[Виена] Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като извършиха анализ на пакистанските ядрени центрофуги, които се използват в иранската ядрена програма, потвърдиха, че Техеран не е произвеждал уран за военни цели, предаде РИА Новости, позовавайки се на изявление на неназован високопоставен служител на МААЕ. Според информацията, частиците от уран, намерени по пакистанските ядрени центрофуги са попаднали от Пакистан, а не от Иран. Официален представител на МААЕ обяви, че получените резултати не са окончателни. Окончателното становище се очаква да бъде обявено през следващите няколко седмици.

<    ^   гето  

 
изгрев
5:32

залез
21:14


София
[София] Днес в инсинератора на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите, който се намира на територията на Александровска болница, ще започне унищожаването на 1,5 тона наркотици. Подлежащите на унищожаване наркотични вещества са задържани от Българските правоприлагащи органи – Агенция "Митници" и Министерство на вътрешните работи. Ще бъдат унищожени само тези количества, за които има влезли в сила присъди или са издадени постановления на прокуратурата.

<    ^   гето  

 
изгрев
5:32

залез
21:14


София
[София] В София тази сутрин новият център за социални проучвания към неправителствената организация "Глобална България" и Фондация "Ханс Зайдел" организират кръгла маса на тема: "Емиграционни нагласи и състояние на престъпността в ромската етническа група в България". Ще бъдат коментирани пътищата за приобщаване на ромите към европейската ценностна система и култура, преодоляването на емиграционния натиск към страните от Европейския съюз и снижаването на нивото на престъпността сред това население.

<    ^   гето  

 
изгрев
5:28

залез
20:47


Варна
[Варна] Варненската районна прокуратура даде под съд мним адвокат, събирал пари с обещанието, че ще води дела на своя позната, съобщиха вчера от институцията. Иван Кирилов е уличен в измамата още през 2001. Според обвинителната теза, Кирилов се представил за адвокат и обещавал да заведе от името на пострадала от измамите му жена, граждански дела в Окръжен съд-Варна. Той прибирал от нея пари с мотива, че са предназначени за съдебни такси. За да я поддържа в заблуждение, обвиняемият изготвил и много неистински документи. След време жалбоподателката потърсила Кирилов, за да се поинтересува за хода на делото и била уверена от него, че всичко е наред. В същото време тя се заинтересува от служители на банката, където уж се превеждали по сметка на съда сумите за която й говорил Кирилов и тогава разбрала за измамата - обвиняемият не е внасял никакви пари за делото, а съдът въобще не е бил сезиран, коментира варненския вестник "Позвънете Новини".

<    ^   гето  

 
изгрев
4:40

залез
19:05


Кабул
[Кабул] Държаната почти три седмици в плен италианка Клементина Кантони бе освободена, пише германското списание Spigel. Кантони, която е служител в хуманитарна организация бе отвлечена от неизвестни лица на 16 май в афганистанската столица Кабул. Говорителят на Министерството на вътрешните работи на Афганистан Латфула Машал заяви след освобождаването й, че тя се намира в Министерството на вътрешните работи в добро здравословно състояние и очаква да се завърне в родината си, съобщиха официални представители на министерството. Според запознати източници, за освобождаването на Кантони не е плащан откуп.

<    ^   гето  

 
изгрев
5:28

залез
20:47


Варна
[Варна] Много голяма сума фалшиви долари в банкноти от $100 са открити при международна спецоперация, проведена във Варна и в Силистра вчера вечерта. Задържани са поръчителят на нелегалната манифактура, разпространителят и семейство, което е предоставяло къщата си за склад на ментетата. Поръчителят влагал печалбата от организираната престъпна дейност в строежа на голям хотел в местността Траката край Варна. Неистинските парични знаци приличат на тези от таканаречената първа печатница за фалшива валута, която бе разбита във Варна на 15 март 2002. Това е най-голямата сума фалшиви банкноти, открити в страната ни. Според информация, огласена на пресконференция на НСБОП в София, организаторът е 36 годишен Той е от Силистра, но от години живее във Варна. Не работи и има забрана да напуска страната заради големи задължения. Въпреки тези факти младият мъж и семейството му демонстрирали висок стандарт на живот. За Йордан се носят легенди сред ъндърграунда в морската столица и в Силистра. Според тях той бил гений във фалшифицирането на валута. Вчера от МВР уточниха, че работата по разкриването на другите участници в организираната престъпна група продължава, коментира случая вестник"Черно море".

<    ^   гето  

 
изгрев
6:02

залез
20:47


Атина
[Атина] Днес парламентът на Гърция ще разгледа въпроса за вот на доверие към правителството на Костас Караманлис, предаде РИА Новости. Обсъждането бе инициирано от премиера, след като опозицията поиска вот на недоверие към министъра на финансите. Икономиката и бюджета не са работа на един човек, а на целия кабинет, отговори на нападките Караманлис. Става дума за политиката на целия екип, който е решен да осъществява реформи, допълни той.

<    ^   гето  

 
     
 

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria