www.gapVizia.org


 
   Вчера
 Публикувано на 31/01/05    По време на изборите в Ирак  
   Юлия Григорова, Емилия Цанкова и Ива Кръчмарска   


 

 Юлия Григорова 


 Ива Кръчмарска


 Емилия Цанкова 

[Бележки на gapVizia.org] Защо се безпокоят съседите на Ирак: арабското население, което заобикаля държавата е тревожно. Те се страхуват, че днешният вот ще даде сигнал на шиитските мюсюлмани да се разбунтуват в техните собствени, доминирани от сунитите, арабски страни.

Какво биха направили шиитите в съседните страни: ще организират свои комитети и ще засилят връзките с Иран. Арабските нации винаги са се тревожели за не-арабите - иранските шиитски мюсюлмани.

Защо арабските нации са ужасени: съюз със шиитски ръководения Ирак ще пропука баланса на региона, управляван от векове от сунити. Могъщите сунитско мюсюлмански режими също така се страхуват, че подобен съюз ще придизвика напрежение сред поданиците им, както и дискриминация.

Какво казва един учен: това е исторически прецедент. За първи път в историята на модерните държави шиитите ще споделят властта в една такава страна като Ирак, казва Фарид ел-Казен, ръководител на департамента по политически науки в Американския университет в Бейрут.

[още от събитието]

<    ^   гето  

 
 Публикувано на   31/01/05    По време на изборите в Ирак  
   Юлия Григорова и Ива Кръчмарска   


 

 Юлия Григорова 


 Ива Кръчмарска

[Бележки на gapVizia.org] За какво гласуват иракчаните: за 275 членове на преходно национално събрание, чиято основна задача е да избере правителство и да започне работата по новата конституция до 15 август 2005. Органът ще избере президент и двама негови заместници, които да продължат временната администрация, назначена от американските окупационни власти. Едва тогава ще се избере премиер, който ще съсредоточава изключителна власт, включително и върху военните. Този парламент ще бъде разпуснат според новата конституция до края на 2005, когато трябва да се произведат нови избори. Избори се предвиждат и за 18 парламента в провинцията, както и за автономния кюрдски регион на север в Ирак.

Кога ще бъдат съобщени резултатите: крайните се очакват да бъдат оповестени 10 дни след изборите, на 9 февруари 2005. Преброяването не се очаква да започне 36 часа след приключването на изборния ден.

Кой стои зад изборите: 6000 независими кандидати са регистрирани, 196 партии и 33 коалиции до края на декември 2004. Те правят общо над 18 500 кандидати, които се състезават за избирателните райони, включително и за регионални губернатори. Кандидатите трябва да са най-малко на 30 години, всеки трети от листите на партиите и коалициите трябва да е жена. На предишни служители на бившия режим, военните и милицията е забранено да участват.

Кой ще победи: шиитите, които представляват 60 на сто от иракчани. Най-изтъкнатата група е тази на Обединения иракски алианс, представляван от две големи религиозни партии и множество по-малки групи. Алиансът има преимуществото да бъде подкрепян от влиятелния духовник айтолах Али ал-Систани.

Има ли етническо гласуване: да, особено шиитите, някои от тях са религиозни уклони, други са светски. 10-15 на сто от иракчани са кюрди от две големи партии. Сунитските араби, които представляват 20 на сто от населението, са организирани в партии, някои от които участват в гласуването, но други го бойкотират. Има и християни.

<    ^   гето  

 
     
 

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria