www.gapVizia.org


 
   Накратко
  Подборка на новините до 12:30  
  Емилия Цанкова   


 
[Триполи] Смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия изглежда ще се потвърдят. В понеделник, съд в Триполи оправда девет либийски полицаи и един лекар, обвинени, че са изтръгнали самопризнания посредством мъчения. В началото на май друг съд призна за виновни шестимата медицински работници, по обвинението, че умишлено са заразили със СПИН над 400 деца в болница в Бенгази. Професор Люк Монтание, съоткривател на вируса на СПИН, признат за експерт по въпроса, внесе светлина относно абсурдността на обвинението, като според него заразяването се дължи на лошата хигиена в болницата. От своя страна Комисарят по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер заяви, че е крайно разочарована от либийското правосъдие. Случаят започва да се превръща в силово противопоставяне между Европейския съюз и Муамар Кадафи. ЕС, в името на новия си член България, се включи с пълна сила в освобождаването на затворниците. От своя страна Либия изглежда използва случая, опитвайки се да изтрие спомена за атентата над Локърби. България отказа либийското предложение да заплати на семействата на децата жертви на СПИН обезщетения, равностойни на тези, които Либия запрати на семействата на загиналите при атентата срещу самолета на PANAM през 1988. ЕС направи контрапредложение, предлагайки на Либия сериозна помощ, включително специалисти и техника, които да помогнат в лечението на болестта. Залогът за полковник Муамар Кадафи, надхвърля евентуалното отмъщение заради Локърби. Медицинските сестри се превърнаха в пионки в политически сблъсък с много лица.

<    ^   гето  

 
[Амстердам] Холандската полиция в град Бреда залови по време на операция 19 нелегални емигранти, сред които има и българи, съобщава холандското електронно издание Trau, позовавайки се на официална информация на холандското министерство на финансите. Според изданието, задържаните са нелегално пребиваващи на територията на Холандия, без да разполагат с документи, разрешаващи им да работят на територията на кралството. Всичките задържани са мъже, на възраст между 24 и 40 години, граждани на България, Турция и Нигер. На работодателя им е наложена глоба в размер на 150 хил. евро, за неспазване на условията за наемане на работна ръка.

<    ^   гето  

 
[Перник] Днес се гледа делото срещу 17-годишния Кристиян Петров, който уби съученика си Кристин Иванов. То ще се гледа при закрити врата, защото подсъдимият е непълнолетен. Той е обвинен за убийство извършено по особено жесток начин. През октомври 2004 пернишката окръжна прокуратура повдига обвинение в убийство срещу Кристиян, а на следващия ден е внесено искане в Окръжния съд за продължение за мярката за неотклонение "задържане под стража". Малко по-късно момчето е настанено в психиатрична клиника. Там то е наблюдавано от специалисти, които трябва да се произнесат дали е вменяем и съответно дали може да носи отговорност за деянието си. Оказва се, че вуйчото на Кристиян е шизофреник и преди две години се е опитал да убие бащата на момчето с брадва. След направените експертизи в клиниката "Св. Наум" Кристиян Петров обявен за вменяем и е прехвърлен от клиниката в Окръжната следствена служба в Перник.

<    ^   гето  

 
[Скопие] Македония се намира в тежка икономическа криза, заяви словенският експерт Димов, който преди четири месеца стана част от екипа на Влади Бучковски. Македонското правителство го ангажира, за да предложи изход от икономичската криза на страната, съобщи македонската телевизия А1. Според Димов изходът е един и той е повишаване на ръста на икономиката и намаляването на безработицата, чрез влизането на чуждестранни инвестиции, които липсват поради лошите закони и несигурната съдебна система. Словенският експерт съветва правителството да организира повече международни конференции и събирания, за да може Македония да привлече световното внимание. Според него страната трябва да поеме някои рискове и да предприеме мерки за решаване на проблемите си.

<    ^   гето  

 
[Вашингтон] В преговорите с Иран за ядрената програма, Русия ще донесе голям напредък, заяви германският външен министър Йошка Фишер, след срещата си с американския държавен секретар Кондолиза Райс. Той е на посещение във Вашингтон, предаде РИА Новости. Фишер изрази надежда, че при тясна координация на европейската тройка (Германия, Франция и Великобритания) в преговорите със САЩ и Русия, процедурата с преговорите с Иран ще може да напредне.

[още по дестинация]

<    ^   гето  

 
[Канбера] Според информация на полицията в австралийската столица Канбера, дипломатическите представителства на пет държави са получили пакети с подозрително съдържание, предаде Газета Ру. Това са посолствата на САЩ, Великобритания, Южна Корея, Япония и Италия. Пакетите са били покрити с бял прах, се казва в изявление на официален представител на полицията в Канбера. Съдържанието им е изпратено за анализ. Резултатите от анализа на една от пратките показва, че белият прах е бил безвреден.

<    ^   гето  

 
[Вашингтон] Материали на Федералното бюро за разследване на САЩ, събрани от разпитите на двама задържани по подозрение в тероризъм американци от пакистански произход потвърждават съществуването на лагери на международната терористична организация Ал Кайда в Пакистан, предаде РИА Новости, позовавайки се на публикация в американско издание. Съгласно материалите, един от задържаните, Хамид Хайят е пребивавал в Пакистан от април 2003 до началото на 2005. През този период той е преминал през шестмесечно обучение в лагер на терористичната организация, където е получил полувоенна подготовка. Бил е обучаван в използването на огнестрелно оръжие, взривни вещества и похвати в ръкопашния бой.

[още по дестинация]

<    ^   гето  

 
[Берн] Швейцарският вестник Der Bund коментира думите на заместник-външния министър на Северна Корея Ким Ге Гуан, който заяви, че страната разполага с атомно оръжие. В интервю за телевизия IBC, той отказа да изясни, дали севернокорейските ракети могат да достигнат цели в САЩ, но подчерта, че Пхенян разполага с достатъчен атомен арсенал, за да се защити от евентуално нападение от страна на Америка.

<    ^   гето  

 
[Газа] Лидерът на палестинската автономия Махмуд Аббас е на посещение в Газа, за срещи с представители на Хамас и Ислямски джихад, предаде Миг Нюз. Веднага след пристигането си, той критикува Израел за атаката на авиацията, унищожила миномет и автомобил с амуниции. Това е неоправдано поведение, което може да прекрати примирието, заявява Аббас. Според наблюдатели, изострената ситуация в ивицата Газа е причинена от вътрешна криза, дължаща се на изтеглянето на парламентарните избори за по-късна дата. Освен това, с постоянното повишаване на напрежението, Хамас се опитва да покаже на палестинците, че Израел провежда евакуацията единствено благодарение на атаките на организацията.

<    ^   гето  

 
[Ню Йорк] По данни от доклад на ООН за Ирак, силите на коалицията са задържали около 10 000 души в нарушение на международните спогодби, предаде Миг Нюз. По данни на иракското министерство на правосъдието цифрата е 6 000 и те са в затвори, охранявани от американски военни. Генералният секретар на ООН, в изказване пред Съвета за сигурност, изтъкна факта, че задържането на хилядите хора е по-скоро призив към международната общност, в очакване на реакцията й.

<    ^   гето  

 
[Вашингтон] Заместник-външният министър на Северна Корея Ким Ге Гуан, в интервю за американския телевизионен канал ABC заяви, че Северна Корея разполага с ядрени ракети. Ние имаме достатъчно, за да защитим народа си от американски атаки, каза Ким Ге Гуан и добави, че не можа да съобщи каква е точната им бройка, защото това е военна тайна. На 8 юни, от своя страна посланикът на Китай в ООН заяви, че Северна Корея е готова да се върне към шестстранните преговори относно нейната ядрена програма, предаде Миг Нюз.

<    ^   гето  

 
     
 

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria