www.gapVizia.org


 
   Накратко
  Подборка на новините до 12:30   
   Емилия Цанков   
 
изгрев
5:24

залез
20:26


Ню Йорк
[Ню Йорк] Вчера в Ню Йорк турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с генералния секретар на ООН Кофи Анан, посочва в днешното си издание турският вестник “Сабах”. Двамата са обсъдили развоя на кипърския въпрос и изолацията на Северен Кипър. Ердоган е поискал Съвета за сигурност на ООН да гласува доклада за Кипър, подготвен след референдума на острова, на който бе отхвърлен мирният план на Кофи Анан за разрешаване въпроса. Турският премиер е представил новата стратегия на Турция, която включва свободна търговия между двете части на острова, премахването на ембаргото над Северен Кипър и приемането на Северенокипърската турска република като пълноправен член на Митническия съюз. Двамата са обсъждали желателните промени в мирния план на Анан и евентуалното му повторно гласуване.

<    ^   власт  

 
изгрев
5:37

залез
20:37


Вашингтон
[Вашингтон] Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че страната й ще продължава да поддържа гражданското общество в Русия, предаде РИА Новости. Ще продължаваме да поддържаме правата на човека и вероизповеданията в Русия, както и ще настояваме руското правителство да се стреми към изграждането на едно по-съвременно общество, зави в телевизионно обръщение Кондолиза Райс. Според нея през последните 15 години в Русия е било направено много за гарантиране на правата и свободите на гражданите, но все още има какво да се желае. Държавният секретар подчерта, че Русия и САЩ трябва да поощряват постигнатият до този момент прогрес.

<    ^   власт  

 
изгрев
5:34

залез
19:17


Букурещ
[Букурещ] Докладчикът на Европейския парламент за България Джефри Ван Орден е постигнал съгласие с лидера на най-голямата политическа група в него - Европейската народна партия Ханс Герт-Пьотеринг. Те са се разбрали да бъде ускорено изпращането на български парламентарни наблюдатели в Европейския парламент, пише днес румънският вестник Adevarul. Така от 26 септември българските депутати ще започнат да участват в работата на институцията като наблюдатели. Изданието не посочва кога ще бъдат приети румънските представители.

<    ^   власт  

 
изгрев
5:20

залез
22:00


Милано
[Милано] Откриването на българско генерално консулство в Милано е голямо събитие за българите, които живеят в Северна Италия, каза в предаването "Тази сутрин" на БТВ заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова. По думите й българската общност там наброява около 30-40 хиляди души. Тя увери, че сега в сградата на консулството ще им бъде много по-удобно да гласуват, защото няма да се налага да пътуват 600 км. в едната посока до Рим и заяви, че българите в чужбина, които упражняват своето право на глас до сега са били много малко. Госпожа Грънчарова изрази надежда, че по този начин ще бъде повишена избирателната активност на нашите сънародници, които живеят и работят в тази италианска провинция.

<    ^   власт  

 
изгрев
5:38

залез
21:10


Париж
[Париж] Френският премиер Доминик дьо Вилпен е изправен пред увеличаващ се скептицизъм както в редиците на собствената му партия, така и от страна на опозицията. Това стана след като той уповести идеите си за бързо съкращаване на безработицата в страната, пише в днешния си брой The International Herald Tribune. Подкрепяният от комунистите синдикат "Обща конфедерация на труда" призова за демонстрации на 21 юни в отговор на плана на Вилпен за създаване на работни места. Синдикатите атакуват намерението на правителството да насърчи малките предприятия да наемат работници със специални договори, допускащи назначаване за ограничен двегодишен период, след който може на работника да му бъде отказан постоянен договор. Нищо от предложенията на премиера няма да стимулира икономическия растеж и повишаване на потребителското търсене, коментира Доминик Щраус-Кан, водеща фигура в Социалистическата партия и вероятен кандидат-президент на следващите избори. В сряда френският парламент гласува правителството на Вилпен с 363 гласа "за" срещу 178 гласа "против". Вилпен няма стабилни контакти с депутатите си, много от които го смятат за високомерен и дистанциран, коментира изданието.

<    ^   власт  

 
изгрев
4:58

залез
20;08


Лондон
[Лондон] Контрола на германския канцлер Герхард Шрьодер над неговата социалдемократическа партия изглежда отслабва сериозно, след усилващите се гласове от лявото й крило той да се оттегли от лидерския пост преди предсрочните избори през есента, пише в днешния си брой британски вестник. В последните атаки срещу Шрьодер няколко високопоставени членове на партията му го порицаха за стила му на управление и призоваха за радикална преоценка на политиката за реформи. Шрьодер превръща партията в руини, казва Хайнц-Вернер Шустер, лидер на социалдемократите в Рурската област. Друг представител на лявото крило в ГСДП Холгер Шарф е не по-малко категоричен в изказването си, че ако Шрьодер на подобри драстично програмата си за реформи, тогава трябва да се запитат дали не по-добре някой друг да води партията по време на изборите. Проблемите в управляващия лагер в Германия извадиха наяве сериозните противоречия, които едва ли ще бъдат преодолени преди вота.

<    ^   власт  

 
изгрев
4:58

залез
20;08


Лондон
[Лондон] Британският премиер Тони Блеър е изправен пред тотална изолация, след последните му опити да се пребори за правото на страната да получава обратно част от парите, които внася в бюджета на Европейския съюз, пише в днешния си брой The Financial Times. Премиерът бе атакуван отново от френския президент Жак Ширак, който призова Блеър да направи жест на солидарност с Европа. И докато британският премиер е свикнал да чува подобни критики от страна на Париж, едва ли е очаквал те да бъдат подхванати и от италианския му колега Силвио Берлускони – един от най-близките му съюзници и лични приятели сред европейските лидери. По-нататък The Financial Times твърди, че съветници на Блеър се страхуват Великобритания да не бъде превърната в изкупителна жертва, ако срещата на европейските лидери не успее да се споразумее по рамката на общностния бюджета за периода 2007-2013.

<    ^   власт  

 
изгрев
7:07

залез
16:57


Отава
[Отава] Северният магнитен полюс на Земята, който през последните 400 години е бил на територията на днешна Канада, вече се намира извън нея, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни на Геомагнитната лаборатория към канадското Министерство на природните ресурси. Още в началото на миналия век норвежкият природоизследовател Роалд Амундсен установил, че магнитният полюс се намира в района на канадския арктически остров Уилям. Към средата на 21 век полюсът може да се окаже на територията на Русия.

<    ^   власт  

 
изгрев
5:36

залез
21:23


Вилнюс
[Вилнюс] Латвия продължава да е най-бедната страна-членка на Европейския съюз, предаде РИА Новости. Темповете на ръста на БНП на балтийската страна е бил 7.4 на сто, което е повече от съседните й Литва и Естония. Независимо от това обаче, Латвия остава най-бедна в съюза.

<    ^   власт  

 
изгрев
4:58

залез
20;08


Лондон
[Лондон] Днес в Лондон ще бъде открита срещата на министрите на финансите на страните от Г-8, предаде РИА Новости. Тя ще предшества срещата на лидерите на най-развитите страни в Шотландия на 6-8 юли. Очаква се министрите да разгледат основно въпроси, свързани с дневния ред на срещата през юли.

<    ^   власт  

 
     

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria