www.gapVizia.org


 
   Вчера
  Подборка на новините до 12:30   
   Емилия Цанков   
 
[София] Общински съветник от БСП с три мандата, бивш председател на Районния съд в Попово и юридически консултант на червената група от 1995. шокира “Позитано” 20, пише в новия си брой седмичникът “168 часа”. Изненадващо адвокат Бисерка Рачева цъфна на трето място в кандидатдепутатската листа на ДСБ в Търговище. Тя съобщи, че едва ли ще бъде единственият червен член, зарязал своите, и че очаква да бъде последвана от други съпартийци. Лидерът на ДСБ Иван Костов каза в Шумен, че в устава им нямат репресивни клаузи. Това означава, че бивши червени активисти могат безболезнено да сменят тъмночервения цвят с тъмносин. Явно мислите му в тази насока радикално са еволюирали. Сега Костов не само приема в листите си червени активисти, но и ги поставя на предни позиции. В столетницата са категорични, че действията на доскорошната им съмшленичка Бисерка Рачева са абсурдни.

[още по дестинация]

<    ^   власт  

 
[Истанбул] Гърция се оттегли от конференцията за световна сигурност и демокрация в Истанбул заради участието на представители на Севернокипърската турска република, пише днес турският вестник “Хюриет”. Като условие за участие гръцките власти са поставили присъствието на представители от Република Кипър, но Турция не е изпълнила това. Решението на Атина е повлияло и на други европейски страни, които също са взели решение за участие на по-ниско равнище в конференцията.

<    ^   власт  

 
[Букурещ] Почти половината от французите не са благоприятно настроени към присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз, пише днес вестник Adevarul. Ежедневникът се позовава на проучване на френски социологически институт, според което само 45 на сто от запитаните са обявили, че нямат нищо против членството на Румъния в ЕС. Други 48 на сто са казали "не". По отношение на България, в полза на присъединяването й са се обявили 49 на сто от запитаните, а 44 на сто са били против.

<    ^   власт  

 
[София] Днес в хотел "Шератон" се открива Бизнес симпозиум и регионална среща на Съветите на чуждестранните инвеститори в ЮИЕ, организиран от Българската международна стопанска асоциация в рамките на Министерската среща за инвестиции и търговия в Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на БИБА. Форумът ще бъде открит от министъра на икономиката г-н Милко Ковачев и президента на БИБА Саша Безуханова. На срещата ще се разгледат стратегически въпроси по отношение на политиката на труда и законодателната рамка в страните от ЮИЕ, напредъка в улесняването на търговията в региона и търговските отношения с ЕС. Чуждестранни инвеститори ще предложат свои начини за преодоляване на проблемите с инфраструктурните и други инвестиционни проекти. Ще бъде представен проект на Световната банка за улесняване на търговията и транспорта в региона, който всъщност не е нов, но и не е загубил своята актуалност. Става дума за създаване на нови гранични пунктове между България и Македония.

[още по дестинация]

<    ^   власт  

 
[София] Правителство само между БСП и ДПС е лош вариант за България, заяви Георги Кадиев, кандидат за народен представител от Коалиция "За България", в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия. Първо, защото не искаме да изпадаме в позицията на сегашното правителство, което е зависимо от гласовете на по-малкия коалиционен партньор. И второ, защото ДПС няма административен потенциал да се справи с министерствата, които ще получи. В момента в Министерството на земеделието и горите виждаме лоша администрация и корупция, поясни Георги Кадиев. Той посъветва лидерите на ДПС да си стегнат редиците и припомни, че от Евросъюза вече са ни показали жълт картон заради проблеми в селското стопанство. Подобна коалиция може да доведе до извиване на нашите ръце, изрази опасенията си той, споделяйки, че се притеснява от склонността на тази партия да налага решенията си. Според него ако все пак се стигне до подобно партньорство, водеща ще бъде програмата на Коалиция "За България" и повечето компромиси трябва да дойдат от страна на ДПС.

[още по дестинация]

<    ^   власт  

 
[София] Интересите на България изискват дясноцентристко управление, каза в предаването "Тази сутрин" на БТВ Атанас Щерев от НДСВ. Само то може да осъществи необходимите реформи за присъединяването на страната ни към Европейския съюз през 2007. Според него политическата ситуация ще се определи от българския избирател, пред когото съществуват две възможности. Ако той избере царя и десните сили, възможно е да се оформи мнозинство от 180 депутати, които да направят необходимите промени в законодателството и да осъществят реформата в съдебната система. Ако българският избирател предпочете БСП, ще се получи патова ситуация, при която ще се достигне до експертно кабинет, до задействане на предпазната клауза и предсрочни избори за Велко народно събрание, допълни Атанас Щерев. Според него национално отговорната позиция е сформиране на дясноцентрискто управление, всяка друга позиция би могла да се определи като предателство към националните интереси.

<    ^   власт  

 
[Вашингтон] САЩ се обявиха за провеждане на реформи в ООН, като отказаха да подкрепят желанието на Германия за постоянно представителство в Съвета за Сигурност на организацията, предаде германската телевизия ZDF. Американският държавен секретар Кондолиза Райс при срещата си във Вашингтон с германския си колега Йошка Фишер заяви, че страната й все още не е взела окончателно решение по този въпрос.

<    ^   власт  

 
[Варшава] След бламирането на Европейската конституция от французите и холандците, в Полша подкрепата към европейския документ рязко спадна, пише германският вестник Die Welt. Поляците все още са разединени относно последиците от евентуалния й провал. Според данните от проведените проучвания, 36 на сто от запитаните са заявили, че би било по-добре за страната им, ако Европейската конституция не влезе в сила, докато 32 на сто са били убедени, че европейския документ би бил полезен за бъдещето на Европа. Външният министър на Полша Адам Ротфелд, както други политически лидери лансираха идеята референдумът да се произведе едновременно с предвидените за 9 октомври тази година общи парламентарни избори. Според тях само така би могло да се достигне желаната повишена избирателна активност, подчертаха официални представители.

<    ^   власт  

 
[Париж] Отразявайки гнева на френските гласоподаватели, опозицията подложи на критика плана на премиера Доминик дьо Вилпен за възстановяване на доверието на гражданите в правителството, пише Herald Tribune. В своята първа реч пред Националната асамблея на Франция, Вилпен бе едновременно аплодиран и освиркван, след като начерта пътя на своето правителство – група от мерки за разкриването на работни места, което да даде нови сили на икономиката. Критикуващите открито атакуваха президента Ширак и неговия нов кабинет, включително и Вилпен лично. При гласуването по-късно планът бе приет. Вилпен признава, че е ограничен във възможните решения. В края на сесията Асамблеята прие плана на правителството.

<    ^   власт  

 
     

BG     US

Начало   За нас   Контакти   Криейтив   Посети сайт   PR/Bulgaria